Τετάρτη, 18 Νοεμβρίου 2015

Γιατί οι νέοι βρίσκονται σε σύγχυση και έχουν προβληματική συμπεριφορά ;

Αρκετοί γονείς πολλές φορές μου έχουν θέσει διάφορα ερωτήματα και συχνά αναρωτιούνται (μάλιστα μερικοί βρίσκονται σε απόγνωση) εξαιτίας της προβληματικής συμπεριφοράς που παρατηρούν στη σημερινή νεολαία .Ιδιαιτέρως δέ , προσπαθούν να βρούν κάποιο ίσως ιδιαίτερο τρόπο εκπαίδευσης που θα τη προστατεύει και θα τη μαθαίνει ώστε να μην βρίσκεται σε σύγχυση ούτε να είναι ανεύθυνη.

Τέτοια παιδιά μάλιστα βλέπουμε ακόμα και σε οικογένειες όπου οι μεγάλοι μπορεί να ζούν μια ευλαβή πνευματική ζωή (να εκκλησιάζονται , να νηστεύουν , να συμμετέχουν στα Ιερά Μυστήρια της Εκκλησίας κ.λ.π.) .Μπορεί οι γονείς ακόμα να είναι εκπαιδευτικοί ή πολύ περισσότερο ο πατέρας να είναι ιερέας....τότε τι λάθος γίνεται ; Τότε τι να πούν και οι υπόλοιποι γονείς !!!
Άρα κάτι δε γίνεται σωστά .Συχνά γίνεται το σφάλμα οι μεγάλοι να μεταφέρουν τις ευθύνες αλλού και εύκολα πέφτουν στη κατάκριση : Κατηγορούν το σχολικό χώρο εκπαίδευσης , την ευρύτερη κοινωνία κ.λ.π. .Δεν αντιλαμβάνονται ότι τα λάθη ξεκινούν και τελειώνουν στους ίδιους .
Κάποιος θα πει ότι απουσιάζει η Χριστιανορθόδοξη Αγωγή ...σαφώς .Αφού λοιπόν πρώτα συμβουλευθούν το Πνευματικό τους μιλούν με απλά λόγια για το Τριαδικό Θεό στα παιδιά τους και παράλληλα γίνεται ανάγνωση κατάλληλων βιβλίων με πρώτο και κύριο την Αγία Γραφή .
Δεν πρέπει όμως από την άλλη ,για παράδειγμα να τα πιέζουν να προσεύχονται , να εκκλησιάζονται , να νηστεύουν κ.λ.π. .Αντιθέτως (επειδή η πίστη μας στο Θεό είναι βιωματική) χρειάζεται να τα αφήνουν ελεύθερα και οι γονείς να λειτουργούν δια του παραδείγματος , δηλαδή να αποτελούν εικόνα προς τους νεότερους προσευχής ,εκκλησιασμού , νηστείας κ.λ.π. .
Οι ίδιοι (εδώ γίνεται το σφάλμα) δεν πρέπει να ξεχνούν να εφαρμόζουν το Λόγο του Θεού (που θα βρουν το Λόγο του Θεού ; Στην Αγία Γραφή) .Το τελευταίο ακούγεται ίσως λίγο αόριστο...και όμως είναι πολύ συγκεκριμένο αν διαβάσουμε στο κατά Ματθαίο Ευαγγέλιο(18,3) : ἀμὴν λέγω ὑμῖν, ἐὰν μὴ στραφῆτε καὶ γένησθε ὡς τὰ παιδία, οὐ μὴ εἰσέλθητε εἰς τὴν βασιλείαν τῶν οὐρανῶν(Σας διαβεβαιώνω ότι εάν δεν αλλάξετε φρονήματα και πορείαν εις την ζωήν σας και δεν γίνετε απλοί και άδολοι σαν τα παιδιά, δεν θα εισέλθετε εις την βασιλείαν των ουρανών) .Δηλαδή τι καταλαβαίνουμε στις δύο αυτές γραμμές ; Πολύ απλά ο Χριστός βλέπει μεγαλύτερη ανάγκη να εκπαιδευτούν οι μεγάλοι παρά τα παιδιά , με άλλα λόγια τα παιδιά πρέπει να παραμείνουν παιδιά : αγαθά και χαρούμενα .Τι κάνουν όμως οι γονείς ; Αντίθετα τα φορτώνουν και τα βαραίνουν με περιττή γνώση που τα γερνάει , προβάλλουν εικόνες που τα ωριμάζουν πρόωρα , τα κάνουν πονηρά ή τους μεταφέρουν γερασμένες σκέψεις που τα γεμίζουν με απαισιοδοξία .
Ακούμε που λένε : Αντί οι γέροι να γίνουν παιδιά κάνουν τα παιδιά γέρους” .Γι' αυτό η νεολαία βρίσκεται σε σύγχυση και δε ξέρει πως να συμπεριφερθεί .
Τέλος οι γονείς ας παραδειγματιστούν και από τους βίους των Αγίων της Εκκλησίας μας για να αποκτήσουν (όπως τα παιδιά) ψυχή αγαθή , χαρούμενη και αγάπη για τον Τριαδικό Θεό...άρα και για όλο το κόσμο .Αμήν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου